Biserica Ortodoxa Ghelar

Obiective turistice


biserica-ghelari-(13)

Biserica Veche

Despre biserica in care s-au inchinat ghelarenii sunt multe de spus.
Prima biserica despre care se stie a fost din lenm, dar a fost demolata in secolul al XIX-lea.
O alta biserica de piatra (exista si astazi) s-a ridicat in anul 1770 de feudalul Govajdiei (sat invecinat) , ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru vindecarea sotiei sale de o boala grea in urma unui Sf. Taine a Maslului facut de preoti ortodoxi (Religia feudalului Berenoi Gheorghe era calvina).
Biserica, din piatra, se pastreaza si astazi, pictura avand o semnificatie aparte: este pictata cu scene din Saptamana Patimilor iar ostasii ce-l batjocoresc pe Hristos poarta straele popoarelor ce au asuprit poporul roman din Transilvania in decursul veacurilor.


Biserica Noua – Catedrala Padurenilor

In anul 1939, noul preot al Ghelarului, avand in vedere numarul in crestere al locuitorilor satului a inceput constructia unei mari si monumentale biserici. Acest preot, Nerva Florea, era original dintr-un sat dn Muntii Apuseni. El s-a nascut in anul 1906 si a studiat teologia la Sibiu (1924-1927) si dreptul la Cluj (1932-1936). A fost profesor in orasul Hunedoara iar din martie 1939 preotul Ghelarului.
Sfintia Sa marturisea ca in 1927 cand a terminat Institutul Teologic din Sibiu, dupa absolvire stand pe o banca pe parcul institutului a avut o reveletie: un glas exterior constintei lui a grait spunandu-i: “unde te duci sa zidesti o biserica mareata”. Dupa aceasta profesorului Nerva i s-a ivit in vis intreaga constructie pana in cele mai mici detalii de arhitectura. Ajuns in Ghelar isi pune in aplicare “porunca divina”, in septembrie 1939 apucandu-se de constructia a ceea ce Dansul numea dupa viziunea avuta “o biserica mareata”.

Preotul Nerva Florea a fost acela ce a realizat proiectul, a supravegheat ridicarea biseric,i totul facandu-se conform decoperiri divine. Asa se explica faptul ca a fost singurul “inginer” al santierului de constructie.

Biserica a fost ridicata pe locul nimit “Deal” in centrul satului langa vechea biserica de piatra. A fost nevoie de 100 Kg. de dinamita pentru a se nivela locul de constructie, acesta fiind muchia unui deal de piatra.
In septembrie 1939 se pune piatra de temelie a bisericii, sapandu-se fundatia. Din nevoie de bani ,s-a organizat in comuna un cor mixt care impreuna cu fanfara Ghelarului (infintata la sfarsitul sec. al XIX-lea) a facut un tur al tarii,pe la marile intreprinderi pentru a strange banii necesari constructiei. Pana in anul 1945 zidurile bisericii erau inaltate la cote 3m. In perioada 1945-1955 lucrarile la biserica s-au oprit datorita prigoanei comuniste careia i-a cazut prada si preotul Nerva. Acesta a fost arestat (nu i s-au putut pune catusele pe maini pentru ca nu se inchideau) si intemnitat dar eliberat pentru ca nu i s-au putut gasi acuztii.
Din 1955 s-au reluat lucrarile biserica fiind terminata in 1973 cand, la 3 nov., a fost sfintita.
Constructia este facuta din caramida cu zidurile de peste 1 m grosime, stilul de constructie fiind cel de “cruce cereasca”. Arhitectura imbina mai multe stiluri, specialisti neputanduse pronunta. Este un stil propriu.
Biserica are sapte turle, doua in fata cu o inaltime de 47 m, cel mai impunator fiind cel din mijlocul bisericii-cupola. Sacrificiile localnicilor la constructia bisericii au fost multe.
Materialele se aduceau cu trenul pana la baza dealului pe care este asezat Ghelarul, iar de acolo cu carul cu boi. Alteori se trageau cu un plan inclinat, erau transportate din nou cu trenul prin galeriile de mina, apoi cu un funicular (construit special) pana aproape de biserica apoi cu caruta pana la locul constructiei, aceasta pentru ca singura cale de comunicatie cu orasul Hunedoara (aflat la 18 km) era cel mentionat. Ulterior s-a construit o sosea ce leaga Ghelarul de Hunedoara (1958).

Pictura; de peste 4000 metri patrati a fost realizata in fresca stil “buno fresco”. Fiecare sfant pictat ‘se orienteaza’ in functie de persoana care il priveste, Iconostasul este poleit in aur, la fel si icoanele, folosindu-se peste 4 kg de aur pentru aceasta operatiune.
Pictorul biserici este Constantin Nitulescu iar realizarea ei a durat 7 ani (1960-1967) cu toate ca a avut o echipa de cinci pictori.

Sculptura este realizata din stejar masiv si a fost realizata integral in biserica de artistul Ioan Cristea.

Incepand cu anul 1980 biserica a inceput sa resimta miscarile terenului datorate exploatarii minere de adancime. Au aparut lungi crapaturi pe peretii bisericii. Singura solutie de stopare a efectelor miscarilor era consolidarea, la care preotul Florea a trecut imediat. Mai intai s-a consolidat intregul teren prin injectarea de ciment prin crapaturile existente apoi consolidarea bisericii prin strangerea ei intr-o centura de beton armat.

Preotul Florea moare in 22 august 1990 fiind ingropat in biserica. Odata cu moartea Sfintiei Sale s-au stins multe din planurile de amenajare abisericii. Consolidarea pe verticala nu s-a mai inceput datorita lipsei de fonduri iar planurile gandite de preotul Florea sunt astazi irelizabile datorita preturilor exagerate.
Viziunea dansului era sa imbrace biserica in pictura de mozaic, sa fie inconjurata de 7 fantani arteziene iar intrarea somptuoasa sa fie placata cu marmura alba. Speranta locuitorilor Ghelarului este ca biserica poate fi amenajata asa cum arata in macheta relizata in timpul preotului Florea, macheta asezata in muzeul bisericii.

Mai multe despre biserica pe biserica.ghelar.ro